Wednesday, March 30, 2011

:: berkongsi?? memberi?? ::

Assalamualaikum wbt...

saya suka dengan tema GIVE BACK..tak salah enjoy atau gunakan  wang or ilmu yang kita ada untuk lifestyle kita tapi dalm masa yang sama beri balik kepada masyarakat.. apabila kita memberi balik kita akan merasakan bahawa harta dan kekayaan kita tu sahaja banyak malah berlebihan. 
dengan menberi balik, semua tu akan datang senula kepada kita dalam berbagai-bagai bentuk dan dalam keadaan tak kita duga..besarnya amalan suka memberi ni..
harta,ilmu, nasihat dan teguran.. semua tu boleh dikongsi.. kongsi secara baik at the end kita akan rasa kepuasan dalam diri...



Dokter saya tadi pun ada cerita satu kisah dia... dia dah dermakan sejumlah wang kepada satu keluarga yang ada anak seramai 7 orang.. dan tup2 lepas beberapa ketika Allah membalas sumbangan ikhlas beliau. Beliau dan keluarga dapat mengerjakan umrah malah dapat lagi banyak dari apa yang didermakan kepada keluarga tersebut.. syukur alhamdulillah kan...






 siapa x kenal dengan Tan Sri Syed Mokhtar Al.Bukhari. bagi saya beliau merupakan individu hebat yang benar-benar menghayati pesanan Allah SWT dan Rasulullah SAW. Satu pengajaran yang bagi saya amat bermanfaat adalah amalan beliau untuk memberi balik kepada masyarakat. Macam mana beliau buat ek? beliau tubuhkan Yayasan Al-Bukhari. Yayasan ni banyak memberi peluang kepada masyarakat untuk kembali ke jalan yang betul..baik dari segi kewangan mahupun spiritual...second chance kepada individu tersebut... x salah berbakti sebab kita akan dapat benda yang lagi baik dengan sumbangan kita tu..


p/s :so.. berkongsi  harta, ilmu, nasihat dan teguran... sedekah atau memberi dengan ikhlas... semakin banyak kita memberi semakin tenang hati kita... jangan kedekut dengan apa yang kita ada.. duit bukan boleh beli tiket ke syurga~ (^^~




5 comments:

Citarasa Rinduan said...

selamat malam dik..
kak besyukur dapat kenal kamu..semoga kita menuju ketitisan mustakim...

sesungguhnya beraedekah dan berkongsi harta duniawi memang digalakkan...

satu renungan yang bagus sebelum tidur...terima kasih yer..

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

i have tagged u in my recentt post for segment purpose..do visit the post yah...

aCap


(will give comment on this post soon)

iPai said...

berkongsi itu satu kepuasan juga !!

Shukri Mohd Ali said...

jangan kedekut >_<

senyumSOYA said...

Citarasa Rinduan ~
akak..terharu...kite pun suka dapat kenal akak... sama2 kita berusaha k..


asyrafNAKjadiLEBIHbaik~
heheh..x sempat nak join la...len kali rajin2kan tag saya ek..~

iPai~
heheheh..jom kongsi ramai2~ ipai nak kasi duit..heheheh

Shukri Mohd Ali~
betol2..jgn kedekut.. org kedekut rugi...~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...