Friday, March 25, 2011

:: cikgu JEPUN nak ucap selamat ::

Assalamualaikum wbt.. bertemu lagi kita dalam siri kedua.."mari belajar bahasa bahasa Jepun" 
heheheh... hari ni..malam ni cikgu nak ajar beberapa ucap selamat yang kiut dan selalu digunakan dalam cerita-cerita jepun.. okay!! mari kita mulakan... (^^~

ogenki desuka? 
ni maksud dia " apa khabar" atau " sihat?" boleh digunakan time nak tegur kawan and lepas semalaman tengok cerita jepun y sweet& sour...

okagesamade
" khabar baik" ni untuk reply pertanyaan ogenki desuka... sangat cumei bila digabungkan bersama

kalau orang sebut arigatoo gozaimasu or "terima kasih" apa yang kita nak jawab ek??
sila sebut ramai-ramai..

dooitashimashite!!! 
ni maksud dia " you are most welcome" 
sambil senyum okay..sebagai penghargaan..jangan buat muka pulak...hehehe

kalau first time nak usha awek or lecturer jepun cmna plak? (oppsss.... sori dr.Akira...sipu2 malu)
ni korang kena sebut...
hajimemashite or "selamat berkenalan"
 buat dengan penuh sopan santun & berbudi bahasa..
then korang perkenalkan lah diri korang dan diakhiri dengan 

"doozo yoroshiku onegaishimasu"




encik teppei ni selalu datang ajar bahasa jepun kat say..sebab tu sampai sekarang masih rapat dengan dia.. 
hahahaha..
angan-angan mat jenin~ kui3~
teppei kun...kawai desu nei!!!


p/s : belajar nihonngo  ni lagi best dari hanggul kot~
heheheh..peace no war~ sekian wassalam..






9 comments:

Puan Kutu said...

pandainya ckp jepun..:)

senyumSOYA said...

hehehe.. ada kamus kat sebelah.. hik3~

Afida Anuar said...

Perghh ada pakwe orang jepunn tu, patut la pandai ckaap jepun...he he

senyumSOYA said...

heheheh..tu pakwa angan2 ja..hahahah...

pRiNCe said...

nice...entry...:)
thnx tau datng melawat...:)

awak dah join contest cabutan bertuah kat blog sy??

senyumSOYA said...

heheh..prince..kontest tu ek? nanti ada mood nak join kite join k..salam kenal..(^^~

: husna : said...

haip!~!~ ini ape maksudnya?haha :)

Gen Fujita said...

Amboi belajar cakap Nippon, bagus-bagus. Ganbatte.

senyumSOYA said...

husna~ hait... "ya" "yes" sambil buat mata bersinar2..hik3~ (^^~

Gen Fujita~
maceh abg gen fujita.. nama dah macam jepun kalau ada silap tolong tunjukkan~ (^^-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...