Monday, March 28, 2011

:: bahasa jepun lagi!! ::

Assalamualaikum wbt... kali ni saya nak ajar beberapa perkataan jepun yang agak pelik..hehehe

first..kalau korang lapar and time tu tetiba rasa macam nak cakap jepun korang gunalah
  pekopeko...
" jom kita makan..saya pekopeko la"
sangat cumei kan2? heehhe

dandan ni maksud dia sedikit demi sedikt..
 sesapa yang suka dengan soundtrack dragon ball rasanya ada perkataan dandan ni...(^^~
saya peminat anime~

kalau korang tengah pening-pening lalat boleh lah guna perkataan furafura....
sebab maksud dia pening.. nak ngade2 depan kawan2 konon-konon reti bahasa nippon ni..hahahah
contoh..." aish...aku furafura lah bila lecturer ni mengajar..apa yang dia ckp ni?? "


sape pernah dengar perkataan ni? 
tokidoki??
bermaksud kadang2..terbayang-bayang kalau dalam cerita nujum pak belalang guna perkataan ni..
sangat macho..hahahah

last skali kalau kawan korang terjumpa dengan orang yang korang minat kat mana-mana bolehlah guna perkataan 
tamatama or kebetulan....
antara dialog yang boleh digunakan 
"tamatama jumpa kat sini... (^^~  awak buat apa?"


ni plak sensei tatabahasa saya.. sgt cool!!! hahahah


p/s : dialog ni hanyalah rekaan sengal semata-mata...kalau nak belajar betul2 sila rujuk pada sensei yang benar-benar layak...hehehehhe

sekian wassalam..




5 comments:

nuyuin said...

blogwalking =)
santek blog ^^

Wafiy Suzly said...

moh gi jepun?

tanak, radiasi

...

sirap merah said...

haha.. jepun..
merah puteh !

Afida Anuar said...

saya pulak, naruto cikgu bahasa jepun saya... he he

senyumSOYA said...

hehehehhe... jom ramai2 blaja bahasa jepun yang etul ya..
jangan ikot say.. saya bukan sensei yang betul~ heheheh

gomenasai~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...