Saturday, August 06, 2011

:: Travelog C.I.N.T.A~ gigiku sihat ::

Assalamualaikum wbt..

entri kali ni adalah sambungan untuk travelog CINTA~ belajar  
alhamdulillah..hari ketiga kami di Kg.Leyar.
rakan-rakan dari UIA ada buat satu aktiviti ni.. "gigiku sihat"
kak ina suruh saya jaga adik2 yang bakal join aktiviti ni..

nak tahu apa?? jom kta intai2 gambar dibawah..



ni adik ni tengak kumur-kumur air paip lepas gosok gigi..actually aktiviti adalah untuk ajar cara-cara yang betul gosok gigi..aktiviti dimulakan dengan kak yana distribute berus-berus gigi kat adik2 ramai yang datang!!..masing2 sanagt gembira bila ktorg bagi berus gigi tu sebab ada yang tak mampu nak beli berus gigi T.T  then..sorang brother ni.. saya tak ingat nama apa (gomen nasai ^^") ajar adik2 ni cara gosok gigi...


ni adik2 perempuan tengah tunggu turn nak belajar cara gosok gigi..kalau tanya saya apa perasaan handle diorng gosok gigi ni saya akan cakap...

"nak tergelak pun ada"
sebab?? ramai yang macam pelik nak gosok gigi..macam2 bnda diorg buat kat berus gigi tu..yang paling best ada pergi kat tingkap gosok berus tu kat tingkap.. jadi berus tingkap la plak.. tapi ramai ja yang tahu fungsi berus gigi tu..alhamdulillah..berjaya gak aktiviti ni


ni gmbar adik yang tengah syok gosok gigi.. heheh.. saya kira.. dlm kalangan adik2 laki dia lah yang paling pro gosok gigi..adalah 2,3 kali duk ulang datang kat saya mintak nak tambah ubat gigi..hheheh.. at least bila saya suruh dia tunjuk kat saya macam mana gosok gigi dia bley tunjuk cara gososk yang betul..
mana la hati ni tak rasa gembira bila tengok diorng berminat nak gosok gigi..

biasanya masyarakat orang asli ni suka kunyah pinang ngn sireh pagi2..so..gigi diorg dah jadi macam agak teruk la.. teringat satu hari tu.. time ziarah.. saya, bro don, ngn bro firdaus diberikan pinang oleh sorang amek ni untuk dikunyah..dalam terpaksa kunyahlah pinang tu sambil senyum.. lepas abis ziarah saya x bley tahan sebab pinang tu rasa cm kulit kayu.. terus buang..then diikuti oleh don kalau tak silap..tup2 yang abeskan adalah bro firdaus sebab dia cakap nenek dia pun suka makan sireh pinang..
"sou desu ka..." x pa la..saya still x bley telan pinang tu..maaf~

p/s : bersyukur dengan nikmat hidup kita.. alhamdulillah.. ALLAH bagi kita nikmat hidup yang senang berbanding masyarakat orang asli tapi ramai yang kurang bersyukur.. melihat diorng xda langsung berus gigi membuat saya rasa nak nanges...bila dapat tu terus ucap terima kasih..kalau tengok bdak2 sekarang bape kerat yang reti ucap terima kasih bila terima barang.. hopefully we can build a better generation ..insyaAllah. a generation that always be thankful for what we have and share the beauty of islam..


13 comments:

Bella Bell said...

sampai 2,3 kali minta ubat gigi? amboi.. gosok gigi betul ea budak tu.. heheh!!~


emm.. anak murid saya pun susah nak ucapkan terima kasih bila terima barang dari saya..

gedek! said...

pengalaman menarik....

uncle teringin nak kunyak sireh....

Hanis MY said...

wahh terbaik gambar adik tu minum air, comel2 la derang ni gosok gigi hehe... pengalaman yg akan jd kenangan sampai bila2 kan? behnyolaa...

Afida Anuar said...

akak lagi la tak pernah rasa sireh dan pinang..ingat nak cuba, tapi takpe la.. he he

nurani said...

tingat mse budak2 kat skolh dlu..kne ajr gosok gg oleh doktr..hihihi

kueh bakar said...

sib ko tak bg kodomo lions...haha

cik hemo hemo said...

mase kecik dulu cik hemo penah tertelan ubat gigi sbb rase die best. kodomolion pnye, hee.



P/S, RINDUUUUU GILEEEEEE KAT AKAK. T.T

apik pehe said...

tak tahu la masa depan nanti camner

Iffah Afeefah said...

bestnye dpt wt cmni kan

adan said...

1st baca , biar betul budak2 ni tak pandai pakai berus gigi.. last2 woo.. orang asli rupamya..

Cik Gee said...

ermm.. bagaimana slalu ye naseb kanak2 org asli nih. salah satu yg gee kenal antara org asli yg berjaya ialah dr.juli edo. itu je la..

SweetLikeWhat said...

bestnye buat aktiviti macam ni ye..satu pengalaman yang bukan senang nak dapat.. :)

iPai said...

wah .. kayu sugi takleh dapat kat hutan ek ?

kalau pakai sugi pon ok juga sebenarnya kan ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...