Sunday, April 17, 2011

:: masa kecik-kecik dulu saya suka naik basikal ::

Assalamualaikum wbt... nak cerita sal time muda remaja dulu.. mula2 pandai naik basikal masa umur 8 tahun kalau x silap...basikal yang dua roda tau..bukan tiga bukan 4..hehehe... pengalaman nak boleh pandai kayuh basikal ni sangat lah memeritkan..hahahah.... macam2 luka yang terbuka mahupun tertutup melekat kat lutut, mahupun betis.. tapi pandai ni x da sesape yang ajar since abang2 hanyalah tukang tengok dan tukang gelak...adei!! 

mula2 naik tu x sampai sgt nak pegang handle tu sebab terlampau kecik..tapi dengan semangat waja dan jaya maka dapatlah memijak atas tu..tapi...booomm..terbalik..muka kena tanah~ ambik....sakit...jatuh plak atas batu mahunya x hilang sel2 otak yang bijak tu..kui2..

dalam beberapa hari pastu dah boleh la mengayuh cuma balance tu macam orang minum todi la... masih kena gelak ngn abang2..hampeh!! bukan nak bagi semangat..makin kutuk adalah...lama2 mahir lah berkat kutukan dan gelakan abg2 yang x berhati perot tu..dah boleh racing dah..dah pandai ajak kawan lumba2 depan rumah..rompak basikal abang.. time racing kul 3 petang..fuhhh!!!.. memang best la...

balik-balik ja sekolah.. tukar baju...sarung short   tracksuit... lompat naik basikal... pusing-pusing kampung dengan kawan2.. sebelum kul 5 kena balik sebab abang nak guna..hehehe..kayuhan saya dah ala2 azizulhasni awang kat track basikal tu...terer x?? kui3..



heheheh..lebih kurang cmni la basikal saya dulu2~ 


teringat plak kenangan sekolah menengah... ramai2 maik basikal pusing2 kanpung orang plak kali ni... jalan2 rumah kawan..yang ni best sebab mengayuh ke tempat yang x dikenali..kalau hari raya plak..adoiyai... dengan baju kurung raya yang baru megayuh basikal ke merata-rata tempat..semata2 nak kumpul duit raya.hehehe...
antara pengalaman best time kecik2 dulu tu la... gila naik basikal..
tapi masok umor 15 tahun dah x main dah basikal2 ni.. dah pandai broom-broom motor biarpun tinggi x seberapa...ada hati nak naik motor... yang citer sal motor ni saya citer lain kali ya..heheh

tapi bila dah masok Uni ni teringin plak naik basikal...kalau nampak ja basikal tersadai kat blok orang tu maunya rasa cam nak gigit2 ja besi yang kunci basikal tu.,..nak curi...hehehe.. guraw2 ja... sebenarnya best naik basikal ni..cam exercise badan and minda..dapt release tension and boleh jadi kenangan kalau ada pengalaman jatuh longkang ka, termasok semak samun ka, terlanggar pokok ka.. at least time dah tua2 ni boleh gelak2 guling teringat pengalaman lama tu... hehhehe

aritu kami berpoya2 naik basikal kat Wetland!! sampai arini lebam jatoh basikal masih ada sebab jalan tu terlalu curam..tapi jatuh dengan machonya la.. hehehehe... nak tengok entri tu??  sila klik SINI~
papepon... masa kecik2 saya suka naik basikal sebab tu ja transport yang ada untuk racing dengan kawan2...hehehe

p/s : pengalaman tu yang terindah...menangis terjatuh, bergelak ketawa bila mampu..semua tu indah.. boleh buat ceritadalam blog..hehehe..masuk diari~ ngee~





10 comments:

KAMIHIDUP said...

pengalamn memang indah. :)

= d = said...

d pon suke naek basikal..
tap pas tu cnfrm kaki sakit nye..
adohai..

:)

epalejau said...

epal dulu bapa yang ajar naik basikal. tak jatuh, sebab asal jatuh je bapa sambut. :) tapi sekarang da bebelas tahun tak naik. entah reti lagi ke tak.

Shukri Mohd Ali said...

paling best ialah langgar seorang pompuan kemudian jatuh chenta. wuuu~

adan said...

teringat pulak kenangan dulu 1st time belajar men beskal.. sampai ke senja..

Henry Zackery said...

pengalaman manis tu :)

Kenapa Mereka bersalah ?

Afida Anuar said...

akak...pandai bawak basikal masa tadika kot!...roda dua!..wohaaaa..tetiba!

senyumSOYA said...

KAMIHIDUP
indah..(^^~


= d =
hihhi..slalu sakit kaki gak..


epalejau
nnti kita racing nak? hihihi...


Shukri Mohd Ali
siapakah?? gosip2...hihihi


adan
best kan?? kalu naik bskal mmg x mou stop..hihi


Henry Zackery
yupp..manis..mcm strawberry..


Afida Anuar
akak..t kite race kt ptrjya..mou?? hihih

Wafiy Suzly said...

peh ultraman naik basikal..

MamaEma said...

pengalan yg tak boleh dilupakan juga...first time naik beskal...konpem jatuh punyer...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...