Sunday, June 26, 2011

:: Resepi rahsia CHOCOLATE agar ::



Assaalamualaikum wbt...
okay hari ni saya nak ajar macam mana nak buat CHOCOLATE agar yang Haji ajar saya minggu lepas. Selamat Mencuba ya!! =^^=

bahan-bahan
80gram serbuk blood agar
2 liter air suling
200ml darah biri-biri/kuda/manusia.

cara-cara 
masukkan 80gram serbuk blood agar kedalam 2 liter air. Panaskan dan kacau sehingga serbuk larut didalam air.Pastikan suhu larutan sekitar 60-80 darjah celcius kemudian tuang 200 ml darah biri-biri/kuda/manusia kedalam larutan tersebut.Dalam kes saya ni saya lebih suka guna darah manusia sebab fresh dan saya pilih type O sebab banyak stok..hehehe (^^!.Time ni warna merah darah tu akan berubah jadi warna coklat sebab darah merah dah pecah..nampak sedap sangat.Kacau dan biarkan sebentar larutan sebati kemudian  masukkan ke dalam piring bulat yang comel macam ni...biarkan sekejap didalam suhu bilik supaya mengeras kemudian barulah masukkan kedalam peti ais.






tadaaaa!! siap sudah CHOC agar kita..nampak sedap tak?
untuk setiap 2 liter larutan CHOC agar ni lebih kurang dapat dalam 100 piring macam kat atas tu..
senang ja kan? hehehhe...


p/s : sesape rasa nak jadi pontianak atau pun raja bersiung boleh la makan CHOC agar ni..hehehe
gurau-gurau ja tau.. sebenarnya ni adalah cara nak buat CHOC media kat lab microbe kat sini.. untuk culture atau growkan microbe2 yang selalu kacau hidup kita tu..
ni makanan diorang la lebih kurang..^^!
so..maaf kalau ada yang terpercaya dengan resipi ni..jangan buat kat rumah tau..bahaya...
papepun ni pengalaman saya buat CHOC agar..
menarik x?




16 comments:

Afida Anuar said...

lerr...beria akak amik buku resipi nak salin....:P he he..

anismelon said...

lorh...baru ingt benaran..baru na belajar buat..ishhh..

Azham Vosovic said...

Serious terkejut baca entry ni! darah manusia! gosh, lari cepat!!!

Shafiq said...

Nasib baik saya tak amik salin resepi nie.. :-)

Liyana Zahim said...

Bluekkkk.. Muntahhhh!! Hahahahaha..

iPai said...

ayok .. ada kes masuk surat kabar ni, saya repot kat polis, SOYA AJAR !!!! heee =P

tomatokering :) said...

waaaaaaaaaaaaaaaaa T_T

mojako_ila said...

lol..ttipu den..hehehe

Syukri Kamaruddin said...

xbaik woo maen kan perasaan orang.. hahaha. :)

fieha said...

hehe..tu dia resipi baru jan..dasyat2. :)

KAMIHIDUP said...

amboi, kalau coklat mesti sedap tersangat.

HEROICzero said...

HAHAHAHA mula2 baca sekali imbas je ingredients. x perasan. tiba2, ada darah manusia ?

keh3x

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

cokelat romentik

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

lupa lak buat n3 pasal s.soya lak hari ni

gedek! said...

Gambar je...?

Hantar sini... lah!

Diary oF Mine said...

nak try ar pasni... nampak sedap wooo... jeheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...