Assalamualaikum wbt..
kalau x silap...dulu ada org pernah bagitahu..
margerin tu x elok..better makan mentega..betol x? hehhehehhe..
macam mana kita nak tahu mana lebih baik mana x baik?
cara dia adalah kita tengok kandungan lemak dalam mentega/margerin tu..
okay kita start dengan mentega dulu..
mentega ada lemak tepu dan juga kolestrol sebab mentega adalah dari lemak haiwan
bahaya2..sebab..
lemak tepu atau "bad cholesterol" ni akan meninggikan LDL ( low density lipid) sekaligus meningkatkan kandungan kolesterol dalam darah...
margerin pulak..
dulu2 org cakap margerine ni ada trans-fat yang mana lemak ni sgt2 x elok untuk badan..
trans-fat ni terjadi disebabkan proses "hydrogenation"
hydrogenation ni akan buat lemak sayur dalam margerin tu akan jadi bentuk pepejal..macam yang kita lihat selalu la..
trans-fat ni macam saturated fat gak.. tapi lagi teruk sebab
dia tingkatkan bad cholesterol dan pada masa yang sama dia akan kurangkan kolesterol baik dalam darah..
adei..lagi bahaya..
tapi..kebanyakan margerin sekarang dah x guna proses tu lagi..dan dah x ada trans fat..
sebaliknya mereka guna non-hydrogenated margerin yang x mengandungi trans-fat..
diorang modified margerine tu guna lemak sawit "palm oil" untuk bentukkan margerin..
jadi margerin zaman sekarang ni lagi lembut dan x da trans fat.. heheh (^^!
waa...macam tu.. so.. salah la tanggapan bahaya mentega lagi elok dari margerin kan?
meh kita tengok table ni..
okay pas tengok table ni apa pendapat anda?? hehehe..
pape pun yang paling penting..
kurangkan pengambilan lemat tepu dan trans fat...
dan lagi satu.. chek label fakta nutrisi dulu,
pilih yang tiada trans fat atau yang kurang dari 2g saturated fat per tablespoon
dan pilih yang ada vegetable oil sebagai 1st ingredient..
lemak sayuran baik untuk kesihatan okay.. heheh..
bersederhana..
sayangi diri anda dan keluarga..(^^~
p/s : "Ya Allah.. sihatkan tubuh ku...perelokkan rezeki ku..semoga setiap darah yang mengalir dalam tubuhku adalah darah yang halal dari rezekimu.. aminn "
12 comments:
marjerin lah ek..
tapi butter tu sedap..sekali sekala makan ngan roti sedap
Sy mkn sayo jer..
kedua-duanya saya jarang makan. saya suka guna madu lebah kalau nak dimkn dgn roti.
ooooo..pernah jugak dengar orang cakap butter lagi better dari majerin...
selalu kalau buat butter prawn tu, suka letak butter banyak2.. he he
kak es..sekali sekala xpa.. heheh..
bersederhana.. heheh.. jgn amik byak sgt tau.. t kolsterol tinggi..(^^!
liyana hanim..
nasi x mkn ek.. hehhe..sayur sgt baik utk kesihatn..heheh
kak fida.. amboi.. sdap la plak sebut udang2 ni.. bak sini skt t dah siap buat.. heheh
shameel.
madu lebah? waaa.. x pernh try lgy mkn ngn roti.. x mnis ka? huhu
dua-dua jarang makan. :)
marjerin lg murah dr butter..haha
sy bantai jer, haha
mentega lagi bagus maaa..! :-)
dulu kan saya ingat dua2 ni menda sama .. aduiyai .. uhuhuh
KAMIHIDUP
bgos..kurangkn ambil mknn y ada mentega or margerin..^^!
Puan Kutu
aa..lagi murah...tapi org buat kek ngn margerin or butter akak?? hehehe
Wafiy Suzly
heheh..jena jurangkan..x elok sgt..heheh
mkn kdg2 x pa..
blog-tips-kurus
lecturer nutrition sya ckp margerin lgy elok..mula2 mmg saya x percya pas dia terrangkn sal calori dgn trans-fat tu baru tahu y margerin lgy elok..
tapi kalau amik scr sedrhana okay ja..
iPai
dulu..sekang cmna? bley bezakan x?heheh
Post a Comment