Tuesday, May 24, 2011

:: diri yang MALANG ::





Assalamualaikum wbt..
dah beberapa hari ada kat lab biochemistry..huhuhu..
lab yang agak mencabar minda,mental dan emosi..
"saya x suka biochem " (^^!

pergi lapor diri Ahad lepas..
tunjuk muka kat En.Zaki pegawai sains kat lab tu.. umur 24 tahun,bakal berkahwin, pemegang degree of biochemistry UPM..
adei..senior ktorg kat UPM..
sebelum masuk lab ni dah ada student yan kasi tips..
en. Zaki ni suka tanya orang macam2 soklan..
so kena berjaga2 la sket..
maunya kecut.. tak tahu papepun..
kiri kanan penuh dengan machine2 yang canggih..
ada Olympus, STA,SIEMEN, macam2 la..harga juta2..
saya masuk section first.. belajar camna nak uji air kencing dan sample darah
darah and air kencing merata2..huhuhu..
nak pengsan rasa..
dah la saya takut darah.. maunya muka pucat..T.T

Isnin..
kali ni jumpa En. Jeff... 25 tahun, degree biochem UM...dia ni skema sket..
patang tengok ktorg berkerumun mesti nak separate2 kitorg..
suka tanya soklan gak.. and soklan dia pasal prinsiple setiap test yang ada dan macam mana nak evaluate result.. hohoho..yang ni kengeriaan tahap maksima..
mencabar jiwa dan raga..
hari isnin ni hari yang paling malang dalam sejarah hidup saya..
first.. sample darah baby saya tumpahkan..abes lab kot penuh darah..
time ni mmg dah cuak tahap gaban dah..
so sorng uncle MLT ni tenangkan saya.. suh basuh tangan and pergi basuh lab kot..saya ikot ja cam lembu kena tarik..hhuhu..
kecian kat baby tu.. kena amik darah lagi..rasa bersalah sangat2..
then kat mesin centrifuge.. saya lupa nak spin sample patient, rosakkan satu lagi sample..
kali kedua untuk blood glucose test.. tergoncang sample yang sepatutnya dilarang goncang...nasib baik x kena marah..
then, kat mesin olympus yang bernilai juta2 tu saya lupa nak bukak tudung2 sample..
maunya akak2 lab menjerit suh "STOP!!!!"...
siap en.zaki cakap kat saya sambil bisik2..
" gaji saya sampai mati pun x kan cukup nak bayar ganti rugi mesin ni"
sambil buat muka kesian..
tapi diorang x marah..selamat~
maceh akak2 and abang lab yang baik hati..




adei.. hati paling malang.. and berlarutan sampai ke rumah...
terbasuh pendrive bersama2 lab kot yang dicintai..
huhu...pagi tadi baru perasan...T.T..
dalam mesin basuh.. TAHNIAH!!

hancur..hancus!!

dan hari ini..
hari yang semakin baik.. jaga kaunter.. terima sample dari wad2 an klinik2 seluruh kelantan..
banyak sangat!! tapi best sebab dapat berkenalan ngn uncle Razi dan Uncle Ha yang baik hati dan memahami diri saya yang suka buat salah and cuai..
huhuhu..
mmg memahami..
siap cakap.. buat salah tu satu kemestian..
baru kita belajar dari benda tu..
uncle Razi mmg baik.. rasa macam nak menanges bila dia sedikit pun x tinggikan suara walaupun saya buat keje cam sipot sedot..
boleh melawak lagi..sangat respect ngn uncle razi..
uncle Ha plak suka tanya soalan ttg family saya..
macam2 bercerita ngn dia..
sanagt sporting bila saya cakap saya x suka sangat duduk kat lab sebab saya ni cuai..
nanti bahayakan  orang lain..
dia pun cakap
" minat boleh dipupuk" sambil senyum and puji2 saya..hahahah
kembang hidung bila dia cakap saya manis!! ^^!

dah banyak saya merepek malam ni.. harap x bosan ya..


p/s : pengajaran yang saya dapat hari ini adalah..buat baik akan dibalas baik..jangan malu bertanya dan
sentiasa senyum sebab akan ada orang puji kita manis.. heheh.(perasan sket) hahahah...(^^(")
last but not least..
mulakan setiap perbuatan dengan lafaz

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM....
insyaAllah akan berjalan lancar..






13 comments:

Liyana Zahim said...

Tkut darah plop? Hahaha.. Eh mende2 ajaib are bjuta2 tu ambekla bwk lik umah.. Ley juall kayooooo..

diana said...

teringin nak tengok wajah manis tu..:)

Eyrique Ettiqazz said...

it;s ok kdg2 buat stupid mistake...

Citarasa Rinduan said...

alamak

takut dan gerunnya bila kena marah
lagilah kerana kita tersilap


" gaji saya sampai mati pun x kan cukup nak bayar ganti rugi mesin ni"

mujur en zaki cepat ingatkan awak..
MAHAL TU!!

Afida Anuar said...

pasai apa hangpa kalut sangat ni? kool..kool... nasib baik semua orang kool.. he he..

kalau kita tak pernah buat salah..kita takkan pernah belajar..okebai!;)

gedek! said...

sarong tangan getah tu kalau dapat kat uncle, uncle tiop jadi belon!

yeay!

Mutiara Bernilai said...

ala..

rilek aje..

biase lah , sume org pnah wat salah.

aha!~

KAMIHIDUP said...

belajar dari kesalahan. :)

shahjiehan said...

mcm mana bleh terbasuh pendrive tuh.. huhuhuh

adan said...

part en zaki cakap pasal ganti rugi tu.. buat sy gelak.. ahaha.. mahal sgt er mesin tu? nasib baek tak pape kan.. lain kali hati2..

iPai said...

takut darah ??? uhu .. all d best k !! jangan malas2 ..

senyumSOYA said...

Liyana Zahim
sapo la mou beli bnda juta2 tu.. hehehhe..lab ja pakai..


diana
kalau nak tgok kena dtg upm la.. heheheh...nak letak kat blog muka ni macam x bape manis la plak..heheheh


Eyrique Ettiqazz
hehehe..aa EE...kdg2 bley..jgn selalu sgt... t org bengang~

Citarasa Rinduan
tu la akak..kecut gak time tu.. cepa2 mtk maaf..adei..T.T


Afida Anuar
amboi kak fida.. cakap kedah nmpak..ehheheh
x baca bismillah time buat keje tu paal jadi kalut semacam...ehheh


gedek!
uncle..penah buat..hehehhe.. then leatk atas kepala..macam balung ayam..hk3~


Mutiara Bernilai
betul2.. hope pasni learn from mistake..hehehh

KAMIHIDUP
yup..betoi..kalau x bile nak tahu kn? heheh


shahjiehan
terlupa n x terperasan bnda tu ada lam lab kot.. terbasuh sekali..hihi


adan
aa.. dia cakap bisik2 saya pun terkejut.. dah la bln 6 ni nak kawen..hehehhe...


iPai
huhuhu..sifu dah bagi nasihat.. baik sifu ipai! heheh

| cik azeya | said...

terbasuh pendrive dalam mesin basuh? hahaha. rasa macam nak menangis sekali. huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...