Wednesday, May 18, 2011

::tumor sebesar balang....::




Assalamualaikum wbt..

dah masuk 2 minggu ber"praktikal" kat hospital..sepanjang 2 minggu ni macam dah saya belajar..
tapi satu benda yang paling melekat kat ingatan saya..bila masok ja bilik yang sample2 pesakit dihantar.. macam2 perasaan berbaur.. takut ada menarik ada.. manakan tidak..setiap hari mesti ada macam2 sample berpenyakit..ada kes appendiks , kes colon cancer ,kes breast cancer .kes prostat cancer ,kes TB...dan macam-macam lagi...

tiap2 hari dapat tengok tumor sebesar kepala ni terapung dalam balang..sangat besar.. masyaALLAH.. ngeri tengok. bila tengok2 balik.. kebanyakan pesakit adalah belia..masih muda..tapi dah sakit..ada sample tu patient dia dah meninggal..kitorang panggil post mortem sample..sample yang ni memang teruk..dah final stage penyakit dan dah x boleh buat apa2 dah..so patient akan meninggal dah doktor akan buat biopsi.. check secepat mana penyakit tu boleh develop dalam badan manusia..

terfikir seketika.. ajal maut x mengenal siapa.. ajal maut tu ditangan tuhan...tapi kesihatan kena sentiasa jaga..
kebanyakan penyakit disebabkan oleh lifestyle kita yang tak sihat.. contohnya makan makanan yang tak berkhasiat, merokok, terlalu bergantung kepada ubat ubatan...kurang bersenam, terlibat dalam aktiviti yang tak sihat juga faktor penyebab macam2 penyakit menyerang tanpa amaran...

jadi..amalan hidup yang sihat tu penting..mencegah itu lebih baik dari mengubati.... ubah cara hidup.. mulakan hidup yang sihat... sedih bila tengok report card patient yang sama unur dengan saya tapi macam2 penyakit dah ada..(T.T)  dah x nak tengok dah mereka2 yang muda menghidap penyakit kronik disebabkan cara hidup yang x sihat...



p/s : amalan hidup yanbg sihat dapat mengurangkan risiko penyakit kronik.. saya sayang anda semua..(^^!
anda patut sayang diri anda juga~okay??



" ya Allah.. perelokkanlah hidupku dan hidup mereka disekelilingku...kau berikan lah mereka kesihatan yang baik, agar dapat mereka tetap sujud dan bersyukur kepaaMu ya Allah..tapi mati itu pasti..jadi..ku mohon padamu ya Allah, matikan ku dan mereka disekelilingku dalam keadaan beriman dan bukan dalam keadaan yang menyeksakan . Amin.. "

15 comments:

Eyrique Ettiqazz said...

SS praktikal sbg ape?ai td tjk lain cepatnya tuko...

senyumSOYA said...

heheh..tajuk tu macam x kena..(^^~

saya praktikal sebagai BIOmedical science student.. byak involve dengan sample2 berpenyakit...(^^~

EE nak cuba x?

gedek! said...

Uncle pernah buang tumor kat dalam tekak tahon 2003.. Nama dia paraganglia hapa benda entah...? Lupa sudah...!

senyumSOYA said...

so tumor tu doktor ambil kan??
macam tu ktorg dapat sample..

uncle dah okay sekarang?? (^^!

gedek! said...

Alhamdulillah, OK...

Tapi sampai hari ni maseh buat folo-ap.... Kat PPUKM cheras...

senyumSOYA said...

alhamdulillah..syukur.. uncle kena jaga kesihatan tau..(^^!

missSenget said...

baik laa...kite akan jaga kesihatan kite..

tapi..

malas senam.............

huwaaaaaa

KAMIHIDUP said...

mencabarnya kerja. aduhai.

Wafiy Suzly said...

yeayyy! selamat menjadi doktor bertauliah kelak!

www.wafiysuzly.com

Afida Anuar said...

akak....pernah dioperate sebab ada ketumbuhan..dulu2...takde la dulu2 pun, 2 tahun lepas. Alhamdulillah..everything went well. Ada seorang nurse tu tanya akak, makan apa yang tak berkhasiat sangat sampai boleh ada ketumbuhan ni?errrr.. terkedu tatau nak jawab apa..;)... he he

cik hemo hemo said...

woooow, cam ngeri pon ade. gud luk akak eh ? jap, tak usha doc henseng tak ?? hehehehe~

Mrs. Amad said...

YESS..tumour sy seberat 1.5kg n sebesar kpale bby.kanser ovari.Immature terratoma stage3..out of 4 stages.gone thru 4 chemo July-Dec 2009.alhamdulillah Allah bg sy pluang.sy x smoking, jogging stiap ptg kcuali ujan,main futsal once a week,x mnum kopi,owez mnum air buah2an, x ske makan ubat apatah lg panadol sbb x pndai telan ubat,tiada gen kanser dr famly.Gaya hidup quite sihat tp still kene kanser. Itu sume pemberian n dugaan Allah..sy trime dgn redho.

Liyana Zahim said...

Anda doktor kah? T tgkp gmbr tumor tu nk tgk ukeh.. =D

Nonie said...

myb salah satu sample tu milik nonie jgk :(

btw...alhmdulillah da mkin ok n blh ke tummor y da buang tu muncul blik?

Terbang Bersamaku said...

mk sy pun kena kanser jgk..die breast cancer..n tumor cancer die tue Dr letak dlm balang nk wat ujikaji katanye..Ngeri sy tgok..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...