Friday, May 20, 2011

:: Malunya saya dengan MEREKA ni.. T.T ::



Assalammualaikum wbt..




hehehe...dua tiga minggu ni saya duk mengadap junior master chef australia..
woow!!! kagum dengan diorang2 ni..
walaupun masih kecik ngan umur pun muda2 lagi diorang dah pandai masak
x macam saya ni..
adei..
malu..
malu..

tapi apakan daya...bukan x pandai tapi malas..
malas?? boleh x guna alasan ni??
hehe..kena ketuk baru tau!!
kadang2 tu tengok ja dapur saya rasa nak lari..
takat siang ayam, ikan dan yang sama waktu dgnnya tu rajin la..
potong sayur, bawang semua tu reti..
tapi bab guna kuali periuk tu yang jadi alah sket..
dulu time budak2 rajin tolong mak kacau2 atau balik2kan ikan..
sampai satu masa.. sekali tu ja..
kuali yang ada minyak panas.. meletup!!
abes kena badan dan ada minyak masuk mata..
sakit sangat2..
start dari peristiwa tu la saya jadi takut nak kawan dengan kuali ngn periuk...
especially kerja menggoreng2 ni..
pernah pakai helmet bila mak suruh goreng ikan...
pernah guna penutup periuk jadi perisai time goreng ayam..
penakot punya pasal..
fobia sangat dah..

adei..(^^~
sape2 ada tips nak hilangkan perasaan takut menggoreng ni?
saya bimbang bakal mak mertua x jadi kawenkan anak dia dgn saya (yang ni gurau ja..)
sesape yang ada tips sila bagi k..
nak jadi cam adik2 ni..
terer memasak..
menghias
dan makanan sedap..
walaupun kecik tapi taste bud diorng ni mmg bagus la..
dengki tgok..
adik master chef..
meh ajar akak ek..




pemenang dia adalah ISABELLA anak pak dollah.. eh3..
silap2.. isabella ja..or IZZY.. kembar dia tu kat sebelah.. sofia..
dua2 comel.. n bakal jadi chef terkenal..wow!!

saya ingatkan Jack yang akan menang ngeh3~



p/s : kadang2 teringin nak masak..betul2 masak.. bukan main2.. tapi takat ni bnda goreng2 akan fail.
either hangus or x nampak rupa ayam.. hehehhe





35 comments:

Afida Anuar said...

tak pernah tengok pulak chef kecik ni...

cuma, satu je yg akak buat tiap kali nak goreng..kalau boleh buat belahan sedikit dekat ayam/keropok lekor/ikan yg nak digoreng tu. Sebab depa akan mengembang bila kat dalam minyak panas, so bila kita dah belah sket tu, kurang sket possibility nak meletup. Alhamdulillah, sepanjang duk dapur ni tak pernah lagi la minyak meletup..err.. N satu lagi kasi sejat betul2..jangan kasi air masuk dalam kuali..

cukup la petua tuk hari ni..okebai!.. he he

Liyana Zahim said...

Ahaks.. Taley blah pkai helmet.. Wauakakakakakakakakakaka..

iPai said...

even yg diorang masak tuh semua sedap2 .. jeles juga

senyumSOYA said...

Afida Anuar
akak kena tgok.. hehehe.. kecik cm saya cuma beza saya da 21 thun..

mesti kak fida terer masak kn.. heheh.. maceh akak!! t kite try..(^^~

senyumSOYA said...

Liyana Zahim
sebab takut sgt..x brani eden...hehheh

senyumSOYA said...

iPai
yup.. kite yang dah tua ni pa bnda la pndai masak kn.. hehehh

nadiemsharmz said...

time goreng ikan tu duk sebatu dari kuali...pakai tudung periuk wat perisai perkara biasa...hahha..balik umah esok kompem kne goreng ikan ayam plak nih...xsuke tol..huhu

Mutiara Bernilai said...

wah. xpernah tengok, tp macam best je kan? dak2 ni chumel aje.. akak pun ske gak memasak ni..


* minyak panas sgt tu..sbb tu mletup ~ eceh, tipu aje.. kalu x mletup, bukan ikan n ayam la kan? ahah..

daddyzkool said...

kah3 mmg style ,berani semacam jer ...

nelly said...

jeles2 !

Wafiy Suzly said...

baru tau ade program cmni, maju kedepan gila bebudak australia =='

cara nak hilangkan takut? mulakan dgn bismillah :)

HEROICzero said...

macam x logik hu? budak2 ni kemain terer masak.

dan ya, aku seperti kamu, fikir Jack yang menang. aku minat dia.

dan aku rasa dia silap sikit masa finale round 1. haihhhh.

senyumSOYA said...

nadiemsharmz
aish..sama!! x suka goreng2 gak..huhuhu

senyumSOYA said...

Mutiara Bernilai
..akak kena tgok tau.. best.. segan tgok diorg kecik2 dah pndai masak...heheh

senyumSOYA said...

daddyzkool
uncle..style ek? sape? bdak2 tu ke saya? heheheh

senyumSOYA said...

Wafiy Suzly
tu la sal wafiy.. woo..wafiy da jadi ustaz.. ehem3..hihih

senyumSOYA said...

HEROICzero
tu la sal.. silap sket ja.. aish.. xpa2..rezki masing2~

nur said...

Dear.. Senang je caranya utk atasi fobia tu.. Hadapinya la.. Kena menggoreng lebih kerap.. Bak kata omputeh.. Prektis makes perfect bukan prefect.. Hehe.. Goodluck.. Semoga nasihat ni berguna ye dear...

shahjiehan said...

hahhahaha


rajen2 tlg mak kat dapur~

Scarlett O'Hara said...

Penyakit kita samalah.Takut nak menggoreng!! Makan ayam goreng tak takut pulak ek? :D

HAZWAN17 said...

dulu takut jugak
bila minyak dah panas....
tutup api dulu baru masukkkan ape-ape yang nak digoreng...tapi sekarang dah berani sket la

Kak Aya said...

mula-mula memang takut terpercik minya tapi lama-lama kita sendiri tau nak kontrol keadaan macam mana, apa2 pun apa2 yg nak digoreng tu mesti disejat terlebih dahulu, biar kering air...baru tak terpecik minyak tu.

gedek! said...

uncle pandai masak air!

(bangga)

senyumSOYA said...

nur
heheh..tadi da cuba goreng kropok.... cuba2..^^!

senyumSOYA said...

shahjiehan
tolong potong,makan ngn kemas tu rajin la..heheh

senyumSOYA said...

Scarlett O'Hara
makan ayam goreng sedap..jadi x takut..
tang menggoreng tu msalah sket.hehe

senyumSOYA said...

HAZWAN17

penah buat..pastu kena marah..hehehe
adei~

senyumSOYA said...

Kak Aya
maceh bagi tips akak..
tapi yang peliknya kan.. time mak goreng xda plak nak mleto..
time saya dekat ja ngn kuali tu rajin plak dia nak terpercik minyak..heheheh

senyumSOYA said...

gedek!
uncle..jom join master chef malaysia..heheheh!

Puan Kutu said...

kt mana cerita chef kecik nie?dh jarang tgok tv..adoi fobia kesiannya..caranya kena buat la.atasi perasaan takut tu.klu dok ngan akk best nie.tolon siang ikan n ayam.bab msk no hal.nk siang tu mls
sket.haha..

Citarasa Rinduan said...

mula2 mmg takut.. nanti hilanglah tu..

kak ayu doakan awak cepat belajar yer.. nanti tak malu kat chef junior tu.. hehehhe

Puan Besar Shag Yahaya said...

Shag tak tengok. Channel mana eh? Hehe :P

apik pehe said...

hehehe..nak jugak tengok diorang..tapi tak tahu kat mane nk donlod..hehehe

Terbang Bersamaku said...

Yg bab pakai helmet tue kelakar...hehehehehe...
sy pulak mmgminta masak memasak tp fobia nk goreng keropok lekor. sbb b4 nie pnah gorng pastue meletup, abis tgn n bju kene minyak panas..uuu..(T_T)

アヌム ちゃん said...

aaa kena praktics selalu tu..lama2 ok laa..heeee~good luck tau :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...