Tuesday, July 19, 2011

:: Seposen..duaposen ::

"abang..nak ni..nak ni.."  kata sorng bdak pompuan comel baju kaler pink..
"akak..yang ni harga bape?"  sambil tunjuk kat "ice cool" berbalut hijau yang diingini adik..

"yang tu lima posen.." kata akak comel kat kaunter..^^~ heheheh
"Ana..ambik la kalau nak yang tu..Alin..Alin nak apa? " sambil pimpin tangan adik dia yang sorang lagi..

"nak macam kak Ana..boleh abang?? " kate si Alin yang montel..
"boleh.."sambil tgn si abg bukak pintu peti minuman.


then..tiga-tiga budak comel tu p kat rak yang ada jual beskut2 dan wafer..



"abang nak yang ni..^^~"
si abg berkata sambil tunjuk kat wafer Bubblegum harga tigaposen.

"nak jugak!!"
kata kedua2 bdak pompuan yang comel tu.. si abg senyum.. sambil amik lagi satu bubblegum harga tigaposen..

"satu kat Alin..satu kat Ana.." kata si abg lagi..
"maceh abang .." kata diorang..

si abg pun buka penutup  SUGUS...(SUGUS ni favret akak jaga kaunter y comel)..
diambilnya 4 biji ..pink, hijau, oren dan purple.. semua duaposen..



kat kaunter..
"akak..kira.." kata si abg..
" semua singgit lapan puluh sen"


dihulurnya duit dua ringgit kat akak kaunter..then, diberinya SUGUS kat adik2 dia sorang satu.
" nah.. adik..baki duaposen.." kata akak kaunter sambil senyum..comel sgt!!

si akak kaunter sempat dengar si abg cakap kat adik2 comel dia..

" ni ada baki duaposen..kita simpan dalam tabung ya.. ingat tak mak pesan apa? " tanya si abg kat adik2nya.

jawab Ana yang berumur 6 tahun..
" mak pesan.. kalau ada duit singgit simpan seposen..kalau ada duit 2 ringgit simpan duaposen "

" betul..jadi skang kita simpan duaposen ni ya..nah seposen kat Ana..seposen kat Alin.. ti kat rumah masuk tabung..faham? "
kata si abg sambil kunyah SUGUS yang berbaki dua ditgnnya..

ketiga2 bdak comel tu keluar.. si abg umur dalam darjah tiga, si Ana 6 tahun..dan si montel Alin 3 tahun..

~ tamat..~



p/s : Assalamualaikmum wbt....dapat gak update kat blog buruk ni..hhehe..busy sket melayan diri sendiri..^^! nama2 diatas adalah bukan nama sebenar..^^!
 terharu bila tengok si abg rela x amik wafer tu sebab nak simpan duaposen dalam tabung dan hanya dapat makan SUGUS seposen.. ^^! alhamdulillah...semoga adik2 dapat jadi anak yang baik..insyaALLAH..
pandai diorg menabung!!




18 comments:

Diana @ bilakukatacinta said...

salam kenal....harap dikurnia anak sebegitu

n!cK said...

i'allah...kecik2 dah pandai menabung..:)

shahjiehan said...

comel je budak2 nih.. elok la tu shah pon dah mula menabong nihhhh hahaha....


dekat pengkalan kubur eh..! nak mercun!! hahahahha

Citarasa Rinduan said...

memang kak akui..
kak akan sayu baca entry yang libatkan budak2 susah......

dik, mereka tu siapa?

Red said...

Salam.

Mencelah kat komen, ya.?

Ehem. Actually pasal pertungangan tu, sy nak tegur orang sebab ramai anggap pertunangan tu tikit untuk buat maksiat. Bukan nya sy soh haramkan. Tapi sy perli.


Well, frankly, sy bercakap tentang pertunangan moden (which is selalu parents melebihkan adat dari hukum)

Yes. Sy tahu tntg pertunangan adalah cuma dari pertanyaan. Memang sy tak ulas panjang. Maaf. Sebab Entri panjang, orang lain membebel.


Tapi sy harap org lain dapat point y sy nak smpaikan.. Emm.. Thax tegur..

Anisa Hang Tuah said...

bagus baguss

kecik kecik dididik dengan menyimpan duit.

Hanis MY said...

bagusnya... kecik2 lg dh pandai berjimat cermat... sokmo mari sini nok kencek lua padahal samo2 klatey hik2...

iPai said...

wah comel nya dua orang tuh .. heheh .

diana said...

bijak la budak2 sekarang..kan??

gedek! said...

semoga comel sampai ke tua....

senyumSOYA said...

Diana @ bilakukatacinta
insyaallah..^^~


n!cK
tu la...saya pun terkejut...^^=


shahjiehan
sj mnabong nak kawen..hahah
pengkalan kubor dah ta byk mercun T.T~


Citarasa Rinduan
diorg tu bdak2 yang dtg kedai runcit abah saya.. 2 hari skali mesti dtg..mak ayah diorg cikgu rsanya..^^~


Red
alhamdulillah red.. maceh ya ^^!


Anisa Hang Tuah
yup..pandai mak ayah diorg ajar..^^=


Hanis MY
tu la kak hanis.. kak hanis t ada anak ajar anak menabung deh..ehhehe


iPai
tu batrisya ngn balkish... anak kepada kawan abg saya..hehhe


diana
betul2..alhamdulillah.. terharu ngn si abg..U.U moga dapat didik anak macam tu gak..~


gedek!
uncle la tu..hehheh ^^="

Puan Kutu said...

comelnya pastu bijak.kan bagus klu semua kanak2 menabung camnie kan

Sunah Sakura said...

bagusnyeee...tersentuh hati! T_T

Addin said...

baik nya abang dia . bertanggungjawab :)

*menabung amalan mulia .

Miscellaneous Smiles said...

seposen seposen..

apa kata sebut sekupang..

senang kan..

hahaa

kyo_9 said...

sigh..
dah lama x makan sugus..
x sangka dah naik harga..
lol

Afida Anuar said...

Comel betul si abang, rasa nak buat menantu..kekekek..

a'aa, akak pun bzi gak, bizi melayan diri sendiri..kekekek

.........cP~ said...

alahai..bagusnya..comel je budak2 tu.
tapi, akak kat kaunter tu comel jugak ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...