Saturday, September 24, 2011

:: masa kecik-kecik dulu saya suka masuk P.A.R.I.T ::

Assalamualaikum wbt...

masih diberi kesempatan nak update blog buruk ni..errr...masing2 dah start sibuk dengan final year projek...^^" saya pun tak terkecuali..owh polymorphism, owh genetic, owh congenital heart disease, owh PCR, owh mutation...byak betul owh..tak baik mengeluh ya adik2,kakak2, & abang2 sekalian..hehhehe..jadi arini rasanya macam nak release tension ngn cter zaman kanak2 kecik muda remaja dulu...



hhohoho..kecik2 dulu saya suka masok parit cari ikan, udang mahupun ketam.. part masok parit ni bermusim..biasanya lepas bnjir or musim kemarau bila air parit tu dah tinggal takat buku lali..masoklah kami budak2 hingusan yang comel ke dalam parit yang cetek...nak masok yang air dalam konpem tenggelam t lemas mak abah kami jugak yang susah..hehehhe



errr....kami berpakaian okay...ni pinjam google..maaf ya dik ^^!



nak dijadikan cerita..biasanya mak ayah saya tak tahu la yang kitaorg  buat aktiviti berfaedah ni..maklumlah..masa yang kami ambik nak masok parit ni time ayah p amik mak yang kerja kat hospital. lebih kurang sejam setengah jugak la ruang yang ada  untuk kami menjalankan aktiviti ni.. abah start ja enjin kete kami dah siap2 dengan alatan nak menangguk ikan dalam parit..hhahaha...hilang ja kete dari pandangan berdesup kami lari cari kunci rumah dan kunci pagar..(kalau tak kunci nanti pencuri masok ya adik2) hehehhe.. parit letaknya sebelah ja ngn rumah ktorg...so antara alatan kegemaran saya ngn abg2 adalah tudung saji mak yang kat dapur tu.. errr..maap...masa tu kami tak pikir yang tudung saji tu buat tutup makanan...main taram ja guna sebab hasil yang dapat dari tudung saji tu mmg banyak.



saya paling suka lompat dalam air yang separas buku lali tu walaupun kaler dia dah macam air teh..heheheh...siap berendam lagi cari ikan.. abang2 terer sket.. guna teknik tengok buih kat lumpur2 dalam parit tu..yang ada buih maknanya adalah ikan.. mungkin haruan ataupun keli.. so lepas detect menda tu... masing2 akan cepat2 gali lumpur tu..yessss!!! dapat.. tu abg la.. saya ni main tangguk ja ikan2 kecik yang tension dalam parit tu...guna tudung saji ya.. tangan kecik so susah nak tangkap..errr... baju seluar tu tak yah ckap la.. mmg dah berubah warna mahupun rasa.. tapi best!! lagi best bila abg2 start baling2 lumpur kat muka..pastu semua meniarap cam askar..keh3... owh...dapat facial free...



google kasi..
lebih kurang mcm ni jugakla muka ktorg bila dapat masok parit tanpa pengawasan ibubapa....


upacara masok parit tu berlangsung lam sejam ja sebab ktorg ni kan budak baik dimata mak dan abah so... lepas sejam main lumpur ktorg akan naik ke tebing.. masukkan ikan dalam baldi kecik...basuh kaki kat paip belakang rumah..cuci ikan2 yang dapat tangkap pastu lepas dalam kolah ikan abah... jadi abah tak tahu y ktorg p masok parit...pastu abang akan tarik paip dan sembur air kat badan ktorg kasi bersih dari lumpur2..tudung saji tu mandi sekali ngn ktorg...hehehhe..pastu naik atas rumah masuk bilik mndi dan sabun badan kasi wangi2 sambil gelak terkekek2 cm budak kurang siuman.. tudung saji pun kena sabun.. t mak dapat bau lumpur pocah tembelang ktorg..letak semua barang ke tempat asal..lap semua sisa lumpur.. hehhehe..pakai baju bersih letak bedak wangi2 kat badan..bila mak abah dah balik ktorg p sambut diorng kat muka pintu sambil buat muka paling manis....
dalam hati..esok kita buat lagi ya!!! hehehhe



ni la parit tempat kami berpoya2 dengan ikan dan tudung saji mak..
yup...parit kenangan..sampai bila2 takkan lupa..^^"




p/s : last2 mak tahu jugak aktiviti berfaedah ktorg ni bila kami ter"over time" berendam dalam parit mak dah sampai kat rumah..ngn tudung2 saji terkantoi.. ^^! habuan ktorg...telinga merah kena tarik, mata merah sebab kena marah plus nanges mintak ampun..errrrr,  tapi skang tak buat dah.. just kalau balik rumah musim kemarau tu sedih tengok parit tu sebab xda dah budak2 skang yang nak masuk parit macam ktorg dulu2.. waaahhhh..kenangan terindah !!!!

22 comments:

Sunah Sakura said...

seronoknyaaaaaaaaaaaaaaa kan zaman kecik2 dulu...kalo sekarang ni, mana ada yang main macam ni dah...kalo ada pun yang memang duk kampung la kan..huhuhu...

nur Muhammad said...

benda2 cam ni la akan buat kita tersenyum bila kita teringat zmn kecik2 dulu,,..

apik pehe said...

hehehe..apik pon mandi camtu gak dulu..tepi kawasan kubur lak tu.,.hehehe

Kathy Tuah said...

kiranya sy advanced lagi sbb main kat sungai..hihi

shahjiehan said...

kat tampat sy pagl ni kelubung... hahahaa sy pon pnh! best!

adan said...

wah.. happynya aku baca entri ni.. sedikit terasa,, opss.. bukan sedikit.. banyak terasa.. haha... kitorang lagi la.. ambil tudung saji g cari ikan laga.. ikan kecik2 warna warni tu.. hahaha..

Afida Anuar said...

isk...sepandai2 tupai melompat akhirnya ke parit jua.. hehe..

nakal ya!

Chuu Muqhlis said...

final year projek mmg nk kne hampuk grr

Bro ahmad said...

kita sama jugak..suka berkubang masa kecik dulu..budak sekarang je tak kenal parit hahahaa

cik bulan said...

ah..sama jenis je akak ngan saye nih..boleh ggeng woh..lalala~

tapi dulu dok turun bendang la sbb umah tok sblah bndang ja..:D

alif ismail said...

wa...bestnye mengimbu kenangan zaman budak hingusan...

alif dulu sempat mandi kat tali air sawah je...huhuhu...

CintaZulaikha said...

nak mandi parit pon pk berjuta kali..mana taknya, takot kena hambat~~gegegerr

cik soya da masuk bloglist akak..yehaaaaaaaaaa~~

Mustaffa Khairul Azzam said...

tetibe tersenyum tersipu membaca kenangan itu...hhee...tapi bdk zaman skarang dah x mcm zaman kite kan!!

adwafarahin said...

oo dlu rumah saya xde parit haha -__-

JIJI YU said...

mak aku kata hitam mandi parit

Azham Vosovic said...

hahahhahahahaha.... ni kenangan saya jugak! serious, masih terjun parit walaupun masa tu Form 3...sebab nak tangkap ikan mcm SOYA gak lah hehehehe

delarocha said...

klu diimbas kenangan diwaktu kecil memang seronok belaka

Shukri Mohd Ali said...

memoria zaman kanak-kanak :)

Lelaki Ini said...

sgt,amat6, terlalu seronok!

gedek! said...

telinga mesti penuh pasir....

haha!

Abd Razak said...

Kalau mak ayah tahu macamana tu..?

fieha said...

hehe..ingt mse kecik2 dulu mandi sungai senyap2..kalo mak tau abis la kena kejar.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...