Sunday, July 31, 2011

:: Travelog C.I.N.T.A ~ belajar ::

Assalamualaikum wbt..

sebelum ni saya ada bercerita dalam Travelog C.I.N.T.A~ mereka~ sebagai pengenalan pada hari pertama bersama2 masyarakat orang asli di kg. Leyar cameron...
jadi hari ni saya nak share hari kedua saya di sana..insyaALLAH..jom!!


sebelum bersama ngn adik2 ni kitorg dibahagikan kepada beberapa kumpulan.. kumpulan saya ada kak Azizah, Bro Don ngn Bro Firdaus.... ktorang menziarahi 4 buah rumah untuk sesi taaruf..berkenalan dan tanya serba sedikit latar belakang diorang.. masyarakat orang asli ni pemalu sket jadi ktorang kena rajin bertanya.. alhamdulillah.. 4 buah rumah yang ktorng taaruf tu semua islam... tapi dari segi penghayatan masih kurang... jadi tu la tugas kami.. untuk mengajar..alhamdulillah.. kawan2 UIA banyak bantu saya untuk menyampaikan sedikit ilmu kepada diorang.. ya ALLAH..bahagianya dapat belajar..^^!




ni lepas ziarah amek ngn aber...
sesi menyediakan makanan petang.. saya sekadar membantu potong2 apa yang ptot ja.. muafakat membawa berkat.. at least bley test skill potong-potong sayur.. heeheheh..walaupun nampak ke"tidakpandaian" namun sgt gembira sebab?? sekali lagi.. dapat  BELAJAR...




sukaneka time!! tengah bahagi kumpulan untuk sukaneka.. anak2 orang asli ni mmg bersemnagat nak main.. x payah ajak diorng trus dtg untuk aktiviti kami ni.. senang jaga diorang .. diorng mudah dengar cakap dan patuh..walaupun ada sikit2 nakal.. biasalah kan.. budak2..


"adk..adik..bwak belon tu jalan sampai ke sana.. pusing botol tu pastu datang balik sini.. tukar orang..."
kata kak yana kat adik2 comel tu....
time ni saya tengah jaga botol kumpulan 4. hehheh...tapi kalah..x pa lah dik.. xda rezeki...



hhuhu....gambar ni?? errmm.. x tahu nak tulis apa sebab terkejut gak.. mungkin bro ni.. (maaf x tahu nama dia apa ) tengah bagi taklimat untuk malam ni kot... hehehhe... tangan kena ikat tu bukan kami mendera tau.. untuk main belon tadi tgn x bley pegang belon..jadi kena la ikat..hehehhe


malam!!! alhamdulillah.. program kami untuk mendekatkan masyarakat kat sini dengan Islam.. lepas solat magrib adik ni dikumpul kat balai raya untuk belajar cara solat dengan betul..




masing2 bersemangat untuk belajar.. terkejut gak sebab diorng ni cepat tangkap dengan apa yang ktorng ajar.. takbirratul ihram, rukuk, sujud, duduk antara dua sujud, tahiyyat.. semua diajar.. masing2 tekun mendengar dan belajar.. syukur2.. ilmu dapat dikongsi islam dapat disebarkan..



ni adik2 perempuan.. senang nak ajar berbanding adik2 laki sebab adik2 laki hyperaktif sket..
yang perempuan senang dengar cakap..bahagia saya bila ada sorang adik ni.. Rahi nama dia.. perempuan, darjah 4.. boleh solat dengan baik.. dari takbiratul ihram sampai la tahiyyat.. alhamdulillah..
setiap bacaan dalam solat dihafal dengan baik dengan maksud sekali.. malu saya bila ada bacaan dalam solat tu saya sendiri tak ingat maksud tapi Rahi ingat...
tapi gembira..sebab?? dapat belajar dari diorang..saya datang untuk mengajar alih2 diorng yang mengajar saya... saya gembira sebab?? sekali lagi saya dapat BELAJAR!!!...



ni sayu saya tengok.. sebab aber-aber (pacik) ngn amek-amek(macik) ni diorng sgt suka belajar.. x malu untuk belajar ttg islam... kami mengajar diornag Syahadah, Solat ,Puasa dan macam-macam lagi..
kalau yang tak tahu baca syahadah.. kami ajar.. alhamdulillah diorng suka mendengar dan ikut dengan penuh minat.. sikit pun tidak malu untuk belajar..

saya ngn Syuha dapat amek Mawar Halimah untuk ajar serba sedikit ttg islam..terharu bila dia dtg dekat kami dan senyum dan cakap dia sangat2 gembira kitorg dapat dtg ajar diorng.. memang x dinafikan.. mereka sgt sukakan ilmu..Alhamdulillah..indah nya hidup kalau setiap dari kita macam mereka..
 BELAJAR walaupun dah tua.. bukan jadi bodoh sombong....belajar.. proses sepanjang hayat..insyaALLAH


sekian travelog C.I.N.T.A untuk kali kedua.. masih ada sambungan untuk dikongsi.. harap tidak jemu ya..

P/s : semoga Allah menjadikan setiap dari kita manusia yang sentiasa bersyukur dan sentiasa mencuba untuk mencari ilmu walaupun sedikit..
insyaALLAH ^^"

credit gambar : Orang asli mahabbah program II




Friday, July 29, 2011

:: yeay!!! P.U.A.S.A ::

Assalamualaikum wbt..
puasa dah nak dekat..x sabar nak tunggu Ramadhan..bulan yang penuh barakah...
tak salah bermimpi untuk menjadi yang terbaik kn....usaha..usaha....itu yang penting ..jangan mudah putus asa.. jangan mudah bersedih..kuatkan semangat menghadapi hari2 yang baru..jadikan ramadhan platform untuk berubah...terima setiap sesuatu sebagai pengajaran hidup untuk memperbaiki diri..belajar memberi ..belajar menerima.. Allah melihat hambaNYA yang sabar dan berusaha ^^!




lagu kegemaran saya bila mula berpuasa ^^!


" ya ALLAH, kau ampunilah dosa hambaMU ini yang mudah lalai dan leka dengan dunia..kau berikan aku kekuatan untuk terus melangkah, jangan kau pesongkan hatiku dari agamaMU ya Allah..aku bermohon ya Allah..jadikan ramadhan kali ini ramadhan yang mampu membawa ku ke arah kebaikan, mengubah diriku mendekatiMU ya Allah..kau kurniakanlah limpah dan rahmatmu keatas keluarga dan rakan-rakanku ya Allah kerana aku amat menyayangi mereka ya Allah..kau tetapkan hati-hati ini dengan cintaMu ya Allah, sesungguhnya aku insan yang lemah dan engkau maha Mengetahui lagi Maha Pengampun"


p/s : salam Ramadhan buat semua.. semoga Ramadhan dapat memberi 1001 pengalaman dalam mendidik jiwa menjadi insan yang lebih baik..insyaALLAH~





Thursday, July 28, 2011

:: cari B.A.H.A.G.I.A ::


hati berbisik
katanya pergi jauh..
pergi tinggalkan..
terus ke hadapan
lihat dunia lihat manusia
kagumi Tuhan kagumi ciptaanNYA
semoga hati tenang
lihat!!!
SENYUM
cari
BAHAGIA
semoga ketemu



p/s : rindu lagi ~^^~"

:: Travelog C.I.N.T.A ~ mereka ::



Assalamualaikum wbt..
nampaknya dah seminggu blog ni ditinggalkan.. waaa!!! saya masih sayang kamuu!! ^^~ jangan risau ya

seminggu menghilang mencari damai yang hilang..tetiba nak menjiwang..hehhehe  oppss...seakan-akan la.. macam..alike.. sort of..heheheh.. travelog cinta kali ni membawa saya ke Kg.Leyar Cameron Highland
bersama-sama dengan rakan-rakan baru dari UIA Kuantan..
Alhamdulillah...

bertambah C.I.N.T.A
bertambah R.A.S.A
bertambah S.Y.U.K.U.R
kepada ALLAH kepada RASULULLAH

hari pertama di perkampungan orang asli..
damai, tenang.....jiwa lama bertemu kembali.. =^^="
i like this travelog!!
jom tengok gambar hari pertama..




"The best man is he who is best to mankind"
love this quote..domo arigatou ^^




time sampai..yang berat sama dipikul yang ringan sama dijinjing..
bersama sisters dan brothers UIA...
love them so much walaupun baru kenal dalam bas..





mahabbah here means "kasih sayang" or in other word 
"L.O.V.E"!!





"habislah makan mlm kami malam ni.."
sambil pegang perut yang kelaparan..heheh

tu la perkataan first kebanyakan dari kami bila tengok makan malam kami dihidangkan utk ktorg tapi dikongsi bila adik2 orang asli dtg ke khemah kami...

sedih dan sebak sebab diorg sgt lapar..walaupun kemudahan disediakan kerajaan
hidup diorg masih susah..sgt susah..

" mendahulukan pada yang memerlukan"



ni la talam2 yang dikongsi bersama2 adik2 orang asli.. ^^~





ni petang pertama disana.. sesi taaruf dengan adik2 ni..
alhamdulilah.. tiada masalah komunikasi..
fasih berbahasa melayu..
malah kami sempat belajar bahasa diorang.
"bor = cantik"
"toi = tinggi"
"pijer= lari!! "


sekian travelog C.I.N.T.A day 1
hari seterusnya akan menyusul..insyaALLAH..

p/s : let's spread the beauty of ISLAM ^^"




Wednesday, July 20, 2011

:: wordless Wednesday #8 ::

Assalamualaikum wbt...




p/s :: masih autopost..mode mengembara kebumi asing ^^!




:: wordless Wednesday # 7 ::




Assalamualaikum wbt..



p/s :: ini autopost..empunya blog sedang mengembara..^^!





Tuesday, July 19, 2011

:: budak ni bakal saya B.U.L.I ::

assalamualaikum.. 
tadi tengah skodeng2 blog yang ada kat alam semesta ni terjumpa blog diorang ni..hehehhe..
terniat nak membuli la pulak.. hahah.. mode jahat sedang berleluasa....
ni bakal mangsa BULI saya..
jeng..jeng..jeng...

alif ismail


farah hanim


nak tahu kenapa?? sebab?? reasons?

first dua ni bakal masok UPM (Universiti Putra Malaysia) 
tapi yang peliknya universiti saya ni ramai gak Putri.. mungkin nama tu patut ditukar kepada Universiti Putra Putri Malaysia.. (mode mengarut!! ^^!  )

kedua.. sorang bakal amik kos PKK or Pemakanan & Kesihatan Komuniti..sorang Mikrobiologi..
saya? Sains bioperubatan..rakan kongsi kepada kos diorang tu..hehehhe..so senang la saya nak MEMBULI junior ni..hahahah

ketiga.. diorg duduk kolej yang sama ngn saya.. Kolej 17 or kolej Cahaya.. (nama ni ktorg  bagi sendiri okay?? ) ^^=" so pape aktiviti biasanya dak2 first year ni wajib join.. WAJIB.. xda sunat2..so.. ada chance la saya nak MEMBULI.. hheheeh

sebenarnya akak bukan nak buli tau.. just nak bagi tour sket kat adik2 yang baru masok kolej 17 ni.. mane la tahu.. berguna time orientasi nanti or nama lain dia Minggu Perkasa Putra..
sebagai maklumat tambahan kat adik-adik yang bakal masok UPM especially yang kolej 17 ..apa keistimewaan kolej ni? 


sila tonton intro khas ini...



tu ja.. hope enjoy la duk kat sini..
GUD LUCK!!


p/s :: jumpa akak sila jangan tegur sebab konpem adik cakap akak first year gak..heheheh peace!!
semoga jadi insan yang cemerlang dan berguna untuk bangsa dan agama..insyaALLAH





:: Seposen..duaposen ::

"abang..nak ni..nak ni.."  kata sorng bdak pompuan comel baju kaler pink..
"akak..yang ni harga bape?"  sambil tunjuk kat "ice cool" berbalut hijau yang diingini adik..

"yang tu lima posen.." kata akak comel kat kaunter..^^~ heheheh
"Ana..ambik la kalau nak yang tu..Alin..Alin nak apa? " sambil pimpin tangan adik dia yang sorang lagi..

"nak macam kak Ana..boleh abang?? " kate si Alin yang montel..
"boleh.."sambil tgn si abg bukak pintu peti minuman.


then..tiga-tiga budak comel tu p kat rak yang ada jual beskut2 dan wafer..



"abang nak yang ni..^^~"
si abg berkata sambil tunjuk kat wafer Bubblegum harga tigaposen.

"nak jugak!!"
kata kedua2 bdak pompuan yang comel tu.. si abg senyum.. sambil amik lagi satu bubblegum harga tigaposen..

"satu kat Alin..satu kat Ana.." kata si abg lagi..
"maceh abang .." kata diorang..

si abg pun buka penutup  SUGUS...(SUGUS ni favret akak jaga kaunter y comel)..
diambilnya 4 biji ..pink, hijau, oren dan purple.. semua duaposen..



kat kaunter..
"akak..kira.." kata si abg..
" semua singgit lapan puluh sen"


dihulurnya duit dua ringgit kat akak kaunter..then, diberinya SUGUS kat adik2 dia sorang satu.
" nah.. adik..baki duaposen.." kata akak kaunter sambil senyum..comel sgt!!

si akak kaunter sempat dengar si abg cakap kat adik2 comel dia..

" ni ada baki duaposen..kita simpan dalam tabung ya.. ingat tak mak pesan apa? " tanya si abg kat adik2nya.

jawab Ana yang berumur 6 tahun..
" mak pesan.. kalau ada duit singgit simpan seposen..kalau ada duit 2 ringgit simpan duaposen "

" betul..jadi skang kita simpan duaposen ni ya..nah seposen kat Ana..seposen kat Alin.. ti kat rumah masuk tabung..faham? "
kata si abg sambil kunyah SUGUS yang berbaki dua ditgnnya..

ketiga2 bdak comel tu keluar.. si abg umur dalam darjah tiga, si Ana 6 tahun..dan si montel Alin 3 tahun..

~ tamat..~



p/s : Assalamualaikmum wbt....dapat gak update kat blog buruk ni..hhehe..busy sket melayan diri sendiri..^^! nama2 diatas adalah bukan nama sebenar..^^!
 terharu bila tengok si abg rela x amik wafer tu sebab nak simpan duaposen dalam tabung dan hanya dapat makan SUGUS seposen.. ^^! alhamdulillah...semoga adik2 dapat jadi anak yang baik..insyaALLAH..
pandai diorg menabung!!




Sunday, July 17, 2011

:: Segmen : Aku Blogger Negeri Che Siti Wan Kembang ::



Assalamualaikum...
En. juruterbang buat segmen ni..jom ramai2 join..





kena jawab beberapa soklan SAQ :-

nyatakan nama daerah anda :
Wakaf Bharu, Tumpat.. (aci tak cakap dekat ngn Pengkalan Kubor & Siam?? heheheh Sawadeekap..=)

Nyatakan tempat dan makanan yang menarik di tempat anda :
Pengkalan Kubor(barang2 murah Duty Free..hehe ) .
  Pantai Sri Tujoh jiran sebelah Pantai Geting

makanan plak....Nasi Paku and Nasi bajet ( main bagi nama ja ni..)
tapi ada stall baru bukak..lebih kurang ala2 Pizza Hut-tapi local punya.. sedap sebab banyak cheese++ murah.. berbaloi2!!


If can, nyatakan sekali tempat anda belajar  :
Universiti Putra Malaysia (UPM )-bakal masok 4th Year ( tua sudah rupanya =.=")


p/s : tu ja kot..hehehehe..salam kenal2~ 
"maghi kito pakat kenal samo2 kito..
GO more GO more MALAYSIA" (^^=



Saturday, July 16, 2011

:: Giveaway Dari Korea @fasihah.com ::



Assalamualaikum....nak join GA la plak..heheh..
kali ni dari blog kumbang Fasihah Supian..heheh


nak join?? klik2 SINI ya
x pun try tekan banner PURPLE kat bawah ni.. okay..




hehe..teringin nak dapat hadiah dari owner..hehehe..
tapi kan..
saya ni malang sket bab2 GA ni..
skali ja penah menang..T.T

insyaALLAH kan.ada rezeki dapat.. ^^!
doa2..

p/s :: join jgn x join

Friday, July 15, 2011

:: gagap nak sebut....hee~. ::



Assalamualaikum wbt...



satu malam yang gelap..terdengar adik saya nyanyi...
tapi tak dengar sangat la..
 ada sikit ja part yang saya dapat tangkap dari mulut adik..


"a..a...ku..."
bla...
bla..
bla..

"ai..ai..shiteru "
bla..bla..


tu ja. yang dapat dengar dari mulut bdak tu..
dalam hati..
macam gagap ja dik aku ni....ke tak ingat lirik?? (^^!"


then saya tergelak la..agak kuat kot..
adik pun toleh.. tanya..
"why??"

amboi speaking..
saya cakap la kat adik..
" oit.. adik..kalau gagap tak ingat lirik tak yah la duk nyanyi.. buat sakit telinga..heheheh"

adik dengan selambanya jawab..
" mane da tak ingat lirik..ingat....dah dia nyanyi gagap macam tu.. follow ja la "


uishh...yang nyanyi tu gagap ka?
saya tnya lagi..tak puas hati.. hahaha


"aishiteru by zivilia band...nak dengar?? "
sambil tangan dia bagi earphone kat saya..

"lagu melayu ka?" 
saya tanya lagi..kakak yang tengah dikuasai perasaan ingin tahu..macam kucing bau ikan bawah tudung saji..

"aa" 
sepatah ja dia jawab..
adik saya ni mmg jenis tak byk cakap.. diam ja keja..
so..sumbat la bnda tu kat telinga..
adik pun tekan PLAY
lagu dimainkan..

muzik..
menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat kuharus bersabar dan terus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus
Menunggu sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang kuberpikir cari penggantimu
Saat kau jauh di sana


Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus
Bertahan saat kau jauh di sana rasa cemburu
Merasuk ke dalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan 


"aik...tak gagap pun..okay ja..sedap la jugak.."
saya pun PAUSE la kejap lagu..


"dik.. okay ja..mana da gagap.. tipu ya.. sekeh kang.."
sambil tunjuk penumpuk tak berapa besar kat adik..^^~


"acu try cuba test dengar sampai abes"
balas adik..
saya pun tekan PLAY balik..

muzik..
Reff:
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasa kan a... a... ku
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetian ini
Pada ketulusan
ai... ai... Aishiteru 


part ni muka saya dah merah padam dah.. tahan gelak..takut adik terasa.. ^^! senyum ke telinga

Brige:
Saat kusendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah jalani
Kenyataan hidup ini tanpa ghairah
Ou... o... 
Lupakan segala obsesi dan ambisimu
Find More lyrics at www.sweetslyrics.com 
Akhiri semuanya cukup sampai di sini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Kumohon kau kembali

Kimi ga tooku ni itemo
Kino omoi ga tsunagaru kara
Shinjiteru yo, shinjiteru yo

Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasa kan a... a... ku
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetian ini
Pada ketulusan ai... ai... Aishiteru





kah..kah..kah..gelak tak sedar diri.. tak berenti gelak guling2.. air mata pun dah nak kuar...patotla adik saya nyanyi cm tu.. dah lagu tu memang gagap.. =P gelak guling guling tak berenti..ada la dalam 5 minit...

adik saya cakap..
" see.. i told you.. wek!!"
sambil tangan cabut earphone kat telinga saya...


a..a...ku..
ai..ai..shiteru..


adei.. sabor jela wahai lagu..ada gal lagu versi gagap ni...
sampai ke hari ni.. mulut saya duk a..a..ku...ai..ai..shiteru... tiap kali duk sebelah adik.. heheh

p/s :  ni lagu aishiteru by zivilia band~



maaf...harap maaf..



Wednesday, July 13, 2011

:: wordless Wednesday #6 ::



Assalamualaikum.. sambungan WW# 5
AMARAN ::  bagi mereka yang kurang daya tahan diminta tidak melihat gambar


p/s :: abaikan glove yg besau walaupun saiz S






:: wordless Wednesday #5 ::



Assalamualaikum wbt..


p/s :: abaikan benda hitam kecil yang bersepah ^^



Tuesday, July 12, 2011

:: M.O.N.K.E.Y m.a.j.i.k ::



Assalamualaikum wbt..

monkey majik?? sape tahu? saper penah dengar? hehehe.. yang ni ka?


heeheheh... eh..ehh.. x la..bukan yang ni..tapi yang saya nak share sket malam ni bukan citer katun ni.. yang ni monyet betol.. tang budak2 suka la layan citer ni monyet nakal yang ada kayu boleh panjang2.. terer woo.. sampai satu saat tu p amik penyapu kaler merah buat2 gaya ala monkey magik ni..heheh tapi tu zaman muda mudi hingusan la.... dah besaq sket ni layan monkey majik lain.
nak share monkey majik yang ni..



saya ni peminat setia la kat cik abang- cik abang monkey majik ni..(^^! kenapa saya suka monkey majik? sebab lagu diorang BESSSSSSSSSSTTTTT!! tiru gaya jawapan dalam iklan kenapa saya suka rumah saya hehehe.. mungkin sesuai la ngn telinga ala-ala jepun saya ni.. aisshhh..geleng2.. bagi  sesape yang baru2 nak dengar lagu dari negara matahari terbit ni saya cadangkan band diorg..senang nak pickup sebab ada campur english sket2.. baru style..=^^=

pasal senikata lagu band ni pulak saya double thumbs UP!! hehehe...kira pembakar semangat la sebab bait2 dia tu ada maksud untuk bangkit.. bangkit dari terleka.. bangkit dari cinta.. bangkit dari duka?? cheewwaahh....hehehe..tang ni saya mengarut... jangan percaya..okay??
tetapi bagi mereka yang betol2 layan anime korang mesti tau album single diorang sunshine ni jadi sountrack tuk anime apa ya??.. sape bley jawab?? saya bagi score marks tinggi sket..heheh






heheheh....
comel kan cover album diorang.. simple but unik.. (^^"


jom layan sountrack ni.. ada ngam dengan deria pendengaran anda x??
mungkin bagi bukan peminat anime and peminat boyband korea.. kurang masyuk.. but kalau dengar sambil cuba tengok translation dia best... jom dengar..!!





p/ s: kawan saya cakap " budak kecik penakot cam hg berani ka tengok anime pasal "yokai2" or hantu ni"
saya jawab  " heheh..tengok ngn adik or abang la..kalau sorang2 x berani tengok gak..lepas sountrack opening tukar channel la.. heheheh "
tu faktor utama saya tengok anime tu.. lou soundtrack best ..layan!!!.. heheheh


p/s 2  :: layan nippon no uta pun kena ingat asal-usul gak.. sambil mulut nyanyi lagu selamat malam oleh En. Faizal Tahir smart.. =^^=  hiburan berpada2.. jangan sampai terleka terlupa dekat makanan jiwa..okeh..^^





:: P.A.T.H.O.L.O.G.Y ::



Assalamualaikum wbt...
 dah abes praktikal ni macam2 perasaan ada.. at first tu memang la best..dah x payah susah2 nak pulas stereng kete pergi hospital cari parking..^^!  then lama2 ada perasaan lain yang kacau.. rindu.. yup..rindu dengan keriuhan kat makmal patologi HRPZ II...

ni adalah antara pengalaman paling bermakna dalam hidup..x mudah nak dapat pengalaman macam ni.. buat staf2 yang baik hati ajar saya macam2.. terima kasih.. buat staff yang suka blanja saya makan sampai naik 3 kilo sepanjang 8 minggu saya menumpang ilmu kat sana.. terima kasih sekali lagi.. buat staf yang buat2 garang kat saya tapi baik hati bila saya perlukan bantuan..terima kasih lagi.. 

buat rakan se"praktikal" heheh.. korang memang best la.. walaupun ada yang suka buli saya yang kecik ni tapi x mengapa lah.. guraw manja..heheeehe.. pasni kita picnic kat pantai okay.. sama2 sunburn setelah sekian lama duk dalam aircond kat lab tu.. Thanks... alhamdulillah... syukur.. anugerah terindah dalam hidup..
to AYOH or Haji Noh yang memang kamcing ngn saya.. a special smile to Ayoh dari anok ayoh yang susah nak pick up pembelajaran baru.. sayang Ayoh sebab pagi2 selalu ajak saya berbual tentang hidup ni.. terima kasih sebab selalu bagi nasihat untuk jadi anak dan "kanak-kanak" muslimah.. insyaALLAH.. 


yang encem tu En.Zaki..maaf dah berpunya... sebelah tu Ayoh..huhuhu..rindu kat Ayoh..
then yang kat bawah tu Haji Him..ajar saya macam mana nak detect morphine ngn kanabis dalam medical legal cases!! rasa macam CSI..hehe
yang senyum manis kat pintu pakai lab kot kaler biru tu Uncle Pa.. slalau buat lawak kat saya.. t blnja KF ek..



ni bdak2 "sepraktikal" ngan saya.. hehehe..maceh sebab selalu kacau saya time saya buat tests yang saya tak reti..maceh sebab selau buat saya tersenyum~ ^^!


ni akak2 lab yang manis cun kiut dan yang sama waktu dengannya.. alhamdulillah..byak bantu kitorg buat kerja...baik dan tak pernah marah2 ktorg pun..maceh..
kate bdak kecik ni sambil tunjuk gaya peace!! (^^)(")


p/s :: wahai angin.. khabarkan mereka aku rindu mereka.. hantarkan salamku buat mereka yang banyak membantu ku dalam mencari secubit kisah didunia dan ilmu yang berharga.. Alhamdulillah.. =^^=

:: 31-7-Birthday-Giveaway ::

Assalamualaikum..
tengah bersemangat join GA.. hehehhehhe..
okay.. sempena besday kakak2 dan adik2 blogger yang comel ni saya nak wish Selamat Hari lahir and semoga makin bertambah umur makin bertambah amalan..insyaALLAH...

jadi..sesape nak join GA birthday ni pun bley klik2 sini...


p/s : semoga hari2 yang berlalu memberi erti yang lebih baik dalam hidup.. =^^=





:: saya-nak-t-shirt-domo-kun ::




Assalamualaikum

SIS pupel nak bagi T-shirt DOMOKUN ni..hehehe..nak2 sambil buat muka comel (^^!
sebab saya nak t-shirt ni? sebab..err...sebab saya xda lagi t-shirt domokun ni.. and disebabkan sis pupel nak bagi jadi saya x mou la tolak rezeki..~^^~  jadi sis..saya nak baju domokun ni..bley bagi x? 

rakan baru bertuah yang saya nak tag? 

done!! 
p/s : DOMOKUn ietu comel..^^"








Sunday, July 10, 2011

:: Hati, Ibarat sebuah cermin. ::



Cermin yang bersih dan bersinar, jika kita lihat ke dalamnya dan tiba-tiba pula ada jerawat baru di wajah kita, kita pasti nampak. Kita bolehlah picit ke, letak T3 ke, :)
Tapi... Jika cermin itu kotor dan berhabuk, kita lihatlah ke dalamnya, ada jerawat 5 biji baru naik pun susah untuk dilihat. Jadi payahlah untuk kita mengesan kekotoran di wajah.
Apabila hati kotor... dosa menjadi biasa, maksiat berleluasa.
Semuanya gara-gara sekeping hati yang sudah bertukar wajahnya. Hitam, kelam, sekelam masa depan yang semakin tenggelam.
Masyarakat yang kucar-kacir, Pemimpin yang pecah amanah, Pelajar yang memberontak sini-sana, Kes bunuh diri,fitnah-memfitnah... Dan bermacam lagi...
Semua itu berpunca daripada satu perkara :  HATI




Kerana itu terdapat satu hadith:

 Dalam setiap badan manusia itu ada seketul daging, jika baik
 daging itu maka baiklah keseluruhannya, jika buruk daging itu 
maka buruklah keseluruhannya. Itu adalah HATI

Bersihkan Hati
Dosa adalah ibarat racun yang memakan diri, manakala hati pula adalah salah satu perkara yang amat sukar untuk dijaga.
Tsabit bin Qurah berkata : Kerehatan badan adalah dengan kurangnya makan, kerehatan jiwa adalah dengan kurangnya dosa dan kerehatan lidah adalah dengan kurangnya bercakap.
Berilah setiap kerehatan itu kepada diri, moga kelak hati suci kembali. Jika lalai ubatnya adalah dengan menyedari tugas yang Allah beri, Maka ubatlah hati yang penuh dosa dengan bertaubat kepada Ilahi!
Bersihkan hati, bersihkan diri. Ayuh menjadi 'sumber manusia' yang berharga untuk Islam.
Wallahu'alam.

sumber :: 

Proses Hati Proses Iman



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...